Lainaa suomalaisille 100-1000 €

Valitse lainasumma:
Laina-aika:
360 vrk
Lainasumma: Maksat takaisin:
Laina-aika: Nimelliskorko:
Luoton tyyppi: Kertaluotto Tod. vuosikorko
Hae lainaa

Maksuviivästyksen seuraukset

Maksuvaikeuksissa kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä velkojaan

Kun yhteydenotto tapahtuu riittävän ajoissa, on esimerkiksi uudesta maksuohjelmasta helpompi sopia. Jos maksuviivästys johtuu nk. sosiaalisesta esteestä: sairaus, työttömyys tai muu näihin verrattavissa oleva kuluttajasta riippumaton syy, kannattaa siitä tässä yhteydessä mainita.

Tilapäisten maksuvaikeuksien järjestely on rahoitusalan yritysten henkilökunnalle nykyään arkipäivää ja yhteistyöhalua arvostetaan. Uusi maksusuunnitelma kannattaa tehdä kirjallisena.

Maksut tulee suorittaa ajallaan

Kuluttajan tulee maksaa sovittu pikaluoton takaisinmaksu eräpäivään mennessä. Jollei näin tapahdu, on kyseessä sopimusrikkomus. Viivästyneestä laskusta voidaan periä viivästyskorkoa sekä muistutus- ja perimiskuluja. Perintälaki määrittelee missä ajassa ja millaisia seurauksia maksamattomasta laskusta seuraa.

Lasku on maksettu ajallaan, jos se maksetaan viimeistään eräpäivänä, joka on merkitty laskuun.

Laskun loppusumma kasvaa koko ajan, kunnes sen maksetaan. Lisäkustannuksia kertyy seuraavassa järjestyksessä:

 • viivästyskorko
 • muistutusmaksut velkojalle
 • perintätoimiston perintäkulut
 • tuomioistuimen käsittelymaksut
 • velkojan oikeudenkäyntikulut
 • ulosottomaksut

Viivästyskorko

Viivästyskorkoa kertyy maksamattomalle summalle koko perinnän ajan, eräpäivästä lukien. Yleinen viivästyskorko määritellään kaksi kertaa vuodessa viitekoron ja marginaalin yhteissummana. Viivästyskoron suuruuden määrittelee valtiovarainministeriö.

Lainojen ja luottojen viivästyskorko lasketaan eri tavalla. Jos yleinen viivästyskorko on alempi kuin lainan normaalikorko, viivästysajalta peritään lainan normaalikoron suuruista viivästyskorkoa. Näin esim. kulutusluotoissa.

Muistutusmaksut

Jos laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä, velkoja lähettää yleensä 1-2 muistutuskirjettä.

 • Maksullisen muistutuksen voi lähettää aikaisintaan 14 päivän kuluttua eräpäivästä.
 • Uudesta maksumuistutuksesta voi periä kuluja vain, jos edellisen maksumuistutuksen lähettämisestä on kulunut vähintään 14 päivää.
 • Kirjalliset maksumuistutukset saavat maksaa enintään 5 euroa.

Perintätoimiston perintäkulut

Jos kuluttaja ei vieläkään maksa tai sovi maksuaikataulusta velkojan kanssa, asia voi siirtyy perintätoimistolle, joka lähettää 1-2 kirjallista maksuvaatimusta. Näissä maksuvaatimuksissa pitää olla tiedot saatavasta selkeästi yksilöitynä.

Lain mukaan perintätoimisto voi laskuttaa

 • kirjallisesta maksuvaatimuksesta enintään 21 euroa, jos saatavan pääoma on enintään 250 euroa tai enintään 45 euroa, jos pääoma on yli 250 euroa.  
 • koko jäännössaatavan kattavasta kirjallisesta maksusuunnitelmasta enintään 30 euroa.

Tavanomaisen perinnän kokonaiskuluille on enimmäismäärät:

 • 190 euroa, jos saatavan pääoma on enintään 250 euroa
 • 220 euroa, jos saatavan pääoma on yli 250 euroa
 • 59 euroa, jos kyseessä on suoraan ulosottokelpoinen saatava.

Joskus velalliselta voidaan vaatia nämä enimmäismäärät ylittävät todelliset perintäkulut, jos perintä on ollut poikkeuksellisen vaikeaa.

Myös perintätoimiston kanssa voi neuvotella uudesta maksuaikataulusta. Laskun ja viivästyskoron lisäksi maksettavaksi tulevat kuitenkin kulut jo tehdystä perinnästä.

Tuomioistuimen käsittelymaksut ja velkojan oikeudenkäyntikulut

Velkoja voi viedä maksamattoman laskun tai velan lopulta käräjäoikeuteen. Jos laskun tai velan perimiseen ei liity mitään epäselvää, asia etenee nopeasti ja lopputuloksena on tuomio, jonka avulla velkoja saa rahansa ulosoton kautta. Tässä vaiheessa maksettavaksi tulevat myös velkojan oikeudenkäyntikulut yleensä 260 - 370 euroa, joihin sisältyvät tuomioistuimen käsittelymaksut 72 euroa.

Ulosotto

Kun velkojalla on käräjäoikeuden tuomio laskun tai velan maksamisesta, hän voi tehdä hakemuksen ulosottomiehelle tuomion täytäntöönpanosta. Ulosottomies lähettää maksukehotuksen. Tässä vaiheessa voi vielä neuvotella maksuaikataulusta. Mikäli ei maksa velkaa, alkaa ulosmitata tuloja tai omaisuutta. Velan ja kaikkien kertyneiden perintäkulujen lisäksi maksettavaksi tulevat vielä ulosottomaksut.

Ulosmittaus

Ulosottomies voi periä suoraan työnantajalta kolmasosan nettopalkasta. Velalliselle on kuitenkin jäätävä vähintään ns. suojaosuus. Omaisuuttakin voidaan ulosmitata. Esim. auto tai muu rekisteröity omaisuus on tavallinen kohde. Ulosottomies myy ulosmitatun omaisuuden ja tekee siitä tilityksen velkojalle.  

Luottotiedot

Jos laiminlyö laskujen tai velan hoidon, voi saada maksuhäiriömerkinnän Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteriin. Silloin ei voi yleensä saada esim. pankkilainaa, luottokorttia, puhelinliittymää tai vakuutusta, eikä voi ostaa tavaroita osamaksulla. Luottotiedot voidaan tarkistaa myös, kun hakee vuokra-asuntoa tai työpaikkaa. Kun ensimmäinen merkintä tehdään rekisteriin, siitä tulee kirjallinen ilmoitus.

Maksuhäiriömerkintä

Mikäli pikalainan takaisinmaksu on viivästynyt alkuperäisestä eräpäivästä yli 60pv, siitä voi tulla rekisteriin merkintä kahdeksi vuodeksi. Jos laskun tai velan perintä on edennyt tuomioistuimen päätökseen asti, tulee merkintä neljäksi vuodeksi (YKV, yksipuolinen tuomio).

Velkatietoa

Jos velkaantuminen aiheuttaa vaikeuksia niin asiaan kannattaa tarttua heti. Tilanteen pitkittämisellä ei varmasti voita mitään. Siitä aiheutuu vain ylimääräisiä korko- ja perintäkuluja. Vippi kannattaa siis aina maksaa ajallaan takaisin. 

Lisätietoa velkaneuvonnasta saat mm. seuraavilta sivuilta:

www.kuluttajavirasto.fi
www.kuluttajaliitto.fi
www.takuu-saatio.fi

Puhelinneuvontaa maksu- ja velkavaikeuksissa oleville

Velkalinja - maksutonta puhelinneuvontaa velallisille arkisin kello 10.00–14.00 numerosta 0800 98009

Velkalinja on Takuu-Säätiön ylläpitämä neuvontanumero maksu- ja velkaongelmissa oleville ihmisille. Numeroon voivat soittaa kaikki, joilla on maksu- ja velkavaikeuksia. Vain pienikin huoli riittää soiton syyksi. Mitä aikaisemmin on liikkeellä, sen parempi. Linja on valtakunnallinen, soittajalle maksuton ja soittaa voi anonyymisti. Linjalla vastaavat Takuu-Säätiön työntekijät.

Velkalinja verkossa – www.talouspaivakirja.fi

Hae pikavippi luottoa.

Meihin voit luottaa

Suomivippi aloitti toimintansa jo vuonna 2007. Olemme asiantunteva ja luotettava suomalainen lainapalvelu.

Myönnämme 100–400€ vipit asiakkaillemme turvallisella, suojatulla nettihakemuksella.

NDN-Yhtiö Oy on Suomen Yrittäjät ry:n jäsenyritys.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut NDN-Yhtiö Oy:lle luvan myöntää kuluttajaluottoja, sen toiminnan ollessa luotettavaa ja ammattitaitoista.

Tutustu uudistuneeseen lainapalveluumme!


Ajankohtaista

Hyvää vappua Olemme avoinna

Hyvää vappua! Olemme avoinna: Maanantaina 30.04.2018 klo 08:00-22:00 Tiistaina 01.05.2018..
Lue lisää

NDN-Yhtiö Oy
Helsingintie 1, 49460 Hamina

Avoinna: ma-la 8-22 ja su 11-18
Puh. 0290 300 340
Puhelun hinta:
lankaverkosta 0,0835 €/puhelu + 0,0691 €/min
mobiiliverkosta 0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min
asiakaspalvelu@suomivippi.fi

Omat sivut Info
Cxense Display